Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Παστίτσιο


Η δεύτερη μεγάλη αδυναμία μου -φαντάζομαι και των περισσοτέρων Ελλήνων-, είναι το παστίτσιο.
Κλασσικό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Τρώγεται όλες τις εποχές, αφού τα υλικά του δεν είναι εποχιακά, όπως σε άλλα φαγητά (π.χ. μουσακάς).  Συνήθως ήταν το Κυριακάτικο φαγητό των περισσοτέρων Ελληνικών οικογενειών.


                              


ΥΛΙΚΑ

500 γρ. μακαρόνια Νο 3
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Για τη σάλτσα κιμά :
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
4-5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
1 καρότο τριμμένο
1/2 ποτήρι του κρασιού, λευκό, ξηρό κρασί
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
αλάτι
φρεσκοτρυμμένο πιπέρι
5 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλλας
5 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
5 κ.σ.  Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
3 ποτήρια νερό

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ :
150 γρ. φυτική μαργαρίνη.
150 γρ. αλεύρι.
1,5 λίτρο γάλα ζεστό.
αλάτι
τριμμένο μοσχοκάρυδο.
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη σάλτσα κιμά :
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε το κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς
για να μην σβολιάσει. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα και εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλει,
ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το πολτό της ντομάτας (διαλυμμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό) και τις ντομάτες. Καρυκεύουμε  με τα μπαχαρικά μας, συμπληρώνουμε με 2 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας σε μέτρια φωτιά, για 30' περίπου.

Μακαρόνια :
Σε μία άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, 1-2 λεπτά λιγότερο
από το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο της συσκευασίας.
Σουρώνουμε και στρώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, αφού το έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο.  Ρίχνουμε στα μακαρόνια την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 oC.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ :
Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην δημιουργηθούν σβόλοι στο μείγμα.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη (σύρμα), για να μην σβολιάσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά κι ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πάρει μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και καρυκεύουμε με αλάτι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε και την τριμμένη γραβιέρα κι ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε τη σάλτσα του κιμά πάνω από τα μακαρόνια και πάνω από τον κιμά, τη σάλτσα μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 180 οC για 40-50' περίπου, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ.



Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου